Space

SpaceX a primit permisiunea pentru a lansa 7500 sateliți

Potrivit unui comunicat de presă, Comisia Federală de Comunicații (FCC) a acordat permisiunea SpaceX pentru lansarea a cca 7500 sateliți de comunicații. Aceștia vor face parte din rețeaua prin satelit Starlink propusă de Ilon Mask, alcătuită din aproape 12.000 de unități și vor fi folosiți pentru accesul la internet global prin satelit.

Sateliții de comunicații sunt, de obicei, amplasați pe orbită geostaționară la o altitudine de aproximativ 36.000 kilometri deasupra Pământului. Cu toate acestea, rețeaua SpaceX este planificată să fie plasată într-o orbită non-geostaționară. Așa cum a fost planificat, acest lucru va îmbunătăți calitatea comunicării.

Documentul publicat descrie unele detalii ale programului Starlink, care a fost propus în 2015. Aprobat de către FCC pentru a lansa 7518 sateliți SpaceX, amplasați la o altitudine de 335-346 kilometri și suplimentar 4425 unități vor fi amplasate la o înălțime de 1110-1325 kilometri distanță față de Pământ. Pentru comparație: aceeași stație spațială internațională ocupă o orbită la o altitudine de 409 kilometri. Poziția sateliților SpaceX la astfel de înălțimi, conform SpaceX, va permite îmbunătățirea calității conexiunii la Internet în zonele rurale și îndepărtate ale orașelor mari.

Compania intenționează să utilizeze sateliți compacți – kubsat pentru a crea rețeaua Starlink. Primele câteva unități au fost deja lansate pe orbită în acest an. Ceva mai devreme, SpaceX a primit permisiunea de a scoate 4425 sateliți pe orbită.

În același comunicat de presă publicat de FCC, se arată că agenția intenționează să revizuiască metodele și standardele actuale de combatere a deșeurilor spațiale. Documentul nu indică exact ce standarde sunt în discuție și dacă acestea vor fi distribuite navelor spațiale deja aprobate pentru lansare.

În prezent, mai mult de 500.000 de particule diferite și obiecte de deșeuri spațiale se deplasează pe orbita Pământului la viteze de până la 28.000 kilometri pe oră. Ele pot reprezenta un pericol grav pentru navele spațiale care operează deja pe orbita Pământului.

Sursa: hi-news.ru

Postări relevante