Space

Sonda marțiană InSight se pregătește pentru lansare

Administrația Națională de Aeronautică Spațială (NASA) a publicat imagini ale pregătirilor finale pentru lansarea InSight.

Proiectul InSight (Explorarea pe interior folosind investigații seismice, geodezie si transport al căldurii) prevede studiul planetei Marte. Sonda va fi lansată spre Planeta Roșie pe 5 mai. Lansarea va fi efectuată de la baza aeriană Vandenberg din California folosind racheta Atlas V-401.

Scopul misiunii este de a studia structura internă și procesele care apar în crusta planetei. În acest caz, cercetarea va fi staționară – InSight nu se va putea deplasa pe suprafata planetei Marte.

Sonda este echipată cu un seismometru pentru măsurarea activității tectonice a Plantei Roșii. În plus, este dotată cu un dispozitiv pentru măsurarea fluxului de căldură sub suprafața crustei. Un instrument special va permite măsurători de înaltă precizie ale vibrațiilor de pe Marte sub influența Soarelui. În cele din urmă, echipamentul va include camere de luat vederi.

Aterizarea sondei InSight pe planeta roșie este așteptată în această toamnă. Misiunea este concepută pentru 700 de zile marțiale, iar dacă instrumentele de bord rămân operaționale după expirarea acestei perioade, programul științific poate fi extins.

Sursa: 3dnews.ru

Postări relevante