Diverse

Siemens Mobility prezinta primul tramvai autonom

In cadrul targului InnoTrans 2018, Siemens Mobility, impreuna cu ViP Verkehrsbetrieb Potsdam, isi vor prezenta proiectul de cercetare al primului tramvai autonom din lume. Compania Siemens Mobility a început testarea unui tramvai autonom in conditii reale de trafic pe o sectiune de 6 km a retelei de tramvai din Potsdam, Germania.
Siemens Mobility este prima companie care va lansa un tramvai autonom in scopuri de cercetare si dezvoltare.
Tramvaiul experimental folosit pentru a demonstra sistemul autonom de conducere in premiera mondiala nu este proiectat pentru a fi comercializat. Acest proiect are ca scop identificarea provocarilor tehnologice ale operarii autonome in conditii reale de trafic, iar apoi dezvoltarea si testarea solutiilor la aceste provocari. Continuarea cooperarii este deja in discutie cu ViP.
„Tramvaiul nostru autonom stapaneste deja sarcinile esentiale de operare in conditii normale de trafic in acest punct al dezvoltarii sale. Avand la baza „Siemens Tram Assistant”, sistemul de avertizare in caz de coliziune, folosit, printre altele, si in cazul tramvaiului Avenio M in Ulm, Germania, am atins deja pragul de maturitate al seriei – un punct de cotitura important in drumul catre transportul autonom”, a declarat Sabrina Soussan, CEO Siemens Mobility.
ViP a furnizat un tramvai Siemens Combino pentru proiect. Acest vehicul experimental este dotat cu mai multi senzori lidar, radar si camere video care functioneaza ca niste „ochi digitali” care inregistreza deplasarea tramvaiului si mediul in care se desfasoara traficul. In acelasi timp, complexitatea algoritmilor functioneaza ca un „creier” prin interpretarea si evaluarea datelor de operare, oferind o prognoza pentru dezvoltarea situatiei, iar apoi generand raspunsul potrivit al tramvaiului. Datorita capacitatii inteligentei sale artificiale, tramvaiul raspunde la semnalele de la nivelul sinei, opreste in statii si reactioneaza automat la pericole, cum ar fi pietonii care traverseaza sau alte vehicule.