Space

Primele imagini de pe partea nevazută a Lunii

China a facut publice primele imagini panoramice de pe partea ascunsa a Lunii, realizate de sonda Chang’e-4, care a ajuns pe satelitul natural al Terrei la inceputul acestei luni.
Agentia spatiala chineza a publicat imagini panoramice la 360 de grade realizate de camera video instalata pe sonda Chang’e 4, care arata o suprafata gri si plina de cratere a Lunii.
Imaginile au fost transmise prin intermediul satelitului Queqiao si vor permite cercetatorilor sa realizeze o analiza preliminara a zonei unde a fost plasata sonda, potrivit presei chineze, citata de The Telegraph.

Sonda lunara Chang’e-4 – numita astfel dupa zeita Lunii in mitologia chinezeasca – a fost lansata, cu ajutorul unei rachete Long March-3B, in decembrie, de la baza spatiala Xichang, din sud-vestul Chinei.
Chang’e-4 a ajuns pe 3 ianuarie pe partea nevazuta a Lunii – iar China a devenit astfel prima tara din lume care a reusit o asemenea performanta – si a trimis la momentul respectiv o prima imagine satelitului Queqiao, care asigura comunicarea cu centrul de comanda de pe Terra, a anuntat Agentia spatiala chineza.
Dupa aselenizare, Chang’e 4 a eliberat un rover, Yutu 2, care are ca scop explorarea suprafetei Lunii.
Guvernul de la Beijing investeste miliarde de dolari in programul sau spatial, avand in plan lansarea unei statii spatiale cu echipaj uman pana in 2022, dar si trimiterea de astronauti pe Luna.
Chang’e-4 este a doua sonda spatiala trimisa de China pe Luna, dupa roverul Yutu (Iepurele de jad), care a aselenizat in 2013.
Spre deosebire de fata vizibila a Lunii, care are multe zone netede, partea ascunsa a satelitului natural al Pamantului este dominata de formatiuni muntoase si cratere.

Chang’e-4 va efectua sase experimente concepute de cercetatorii chinezi si patru straine, inclusiv studii privind radiofrecventa joasa, care au ca scop rezolvarea problemelor legate de comunicare cu partea ascunsa a satelitului. De asemenea, sonda va efectua teste privind radiatiile si structura minerala, potrivit agentiei de stat Xinhua, care citeaza conducerea Agentiei spatiale din China.
In 1959, Uniunea Sovietica a fost prima tara care a obtinut primele imagini cu partea nevazuta a Lunii.
China a pregatit aceasta misiune, una foarte dificila din punct de vedere tehnologic, timp de mai multi ani. Una dintre provocarile majore a fost sistemul de comunicatii, rezolvata de China prin lansarea, in mai 2018, a satelitului Queqiao pe orbita Lunii, acesta actionand ca intermediar catre Terra.
De asemenea, instrumentele cu care este dotata sonda au fost concepute astfel incat sa reziste fluctuatiilor de temperatura mari intre noaptea lunara – minus 173 de grade Celsius – si zi – 127 de grade Celsius.
Guvernul de la Beijing planuieste sa lanseze o alta sonda lunara, Chang’e-5, spre sfarsitul acestui an, pentru a colecta mostre si a le trimite pe Terra.
Totodata, intre marile ambitii spatiale ale Chinei se numara un lansator reutilizabil, pana in 2021, o baza lunara si un rover martian.

Sursa: ziare.com