Diverse

Microbotul capabil deplasării în interiorul vaselor sangvine

Este important de menționat că roboții nu sunt doar mecanisme cu patru picioare cum ar fi SpotMini, capabile să deschidă ușile și să efectueze diverse trucuri acrobatice. Pe lângă acestea, inginerii dezvoltă și mecanisme care, datorită mărimii lor minuscule, se pot mișca în interiorul organismelor vii și pot livra medicamente în locuri greu accesibile. Cercetătorii de la Școala Politehnică din Lausanne și Școala Tehnică Superioară din Zurich au creat un robot microbian care se adaptează la diferite tipuri de lichide și poate pluti chiar și în vasele sangvine.
Autorul proiectului Selman Sakar a spus că, atunci când a creat structura externă a robotului, s-a bazat pe principiile origami japoneze. Datorită designului său flexibil, robotul se poate deplasa chiar și în interiorul vaselor de sânge înguste, fără a pierde viteza.

Robotul nostru are o compoziție și o structură specială care îi permite să se adapteze la caracteristicile fluidului prin care se mișcă. De exemplu, dacă se confruntă cu o schimbare a vâscozității sau a concentrației particulelor dizolvate, își schimbă forma pentru a menține viteza și manevrabilitatea, fără a pierde controlul asupra direcției de mișcare.

Micro-robotul este fabricat dintr-un nanocompozit cu plasă de polimer – ce îi oferă o elasticitate sporită. Cercetătorii au adoptat nanoparticule magnetice care reacționează la schimbări în câmp electric. Acest lucru le-a oferit posibilitatea de a programa roboții pentru deformări controlate.

În natură, există multe microorganisme care își schimbă forma, în dependența condițiilor mediului. Acest principiu ne-a inspirat să dezvoltăm microroboturi.

Cercetatorii au remercat că datorită componentelor minime necesare, producția acestor roboți este foarte ieftină și intenționează să optimizeze în mod constant designul astfel încât aceștia să se poată deplasa în cele mai complexe fluide.

Sursa: hi-news.ru