Energie regenerabilă

Declarația privind valorificarea energiei solare a fost semnată

Primari din opt țări, inclusiv Republica Moldova, au semnat o declarație-angajament, numită Solar Mayors Charter, de valorificare a energiei solare în mediul urban.

Documentul a fost adoptat în cadrul Solar Cities, un forum internațional care a avut loc la Lisabona în perioada 18-19 martie, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, evenimentul face parte dintr-o inițiativă care are ca scop interconectarea autorităților locale, activiștilor civici, a sectorului privat și cetățenilor în jurul producerii și finanțării energiei curate.
Dumitru Vasilescu, specialist politici la PNUD Moldova, susține că realizarea celui de-al șaptelea Obiectiv de Dezvoltare Durabilă, energie accesibilă și curată, nu e posibilă fără cooperarea cu primarii, cetățenii și companiile. De aceea, PNUD Moldova, în parteneriat cu alte țări, a lansat inițiativa Solar Mayors Club, unde primarii au semnat declarația de angajament în tranziția la energia solară.
La eveniment au participat primari de orașe, activiști civici și reprezentanți ai platformelor de finanțare participativă a energiei din Republica Moldova, Serbia, Georgia, Tadjikistan, Croația, Somalia, Liban și Portugalia.
În ultimii cinci ani, în Republica Moldova au fost implementate aproximativ 50 de proiecte mici, în mare parte instalații solare pe acoperiș, majoritatea în Chișinău, cu o capacitate cumulată de aproape 4MW.

Sursa: striri.md