Energie regenerabilă

Arbori solari instalați în mun.Chișinău

Cel de-al doilea arbore fotovoltaic a fost instalat pe aleea pietonală bd.Grigore Vieru din sectorul Râșcani al capitalei. Primul arbore de acest gen a fost montat pe bd.Mircea cel Bătrân.

Proiectul este realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în parteneriat cu Primăria Chișinău, în cadrul Proiectului „Orașe Verzi Durabile”. Locurile de amplasare a arborilor solari au fost propuse și validate de locuitorii capitalei, fiind ulterior aprobate de municipalitate.
Arborii oferă posibilitate chișinăuienilor de a-și încărca gratis telefoanele mobile, precum și acces nelimitat la internet. Lucrările de instalare a dispozitivelor fotovoltaice au fost executate de o companie specializată din Croația.

Arborii vor avea încorporate 18 module fotovoltaice care vor genera zilnic 800 Wh energie electrică din surse regenerabile. De asemenea, copacii solari vor ilumina decorativ împrejurimile, datorită energiei acumulate ziua de la soare.

„Aceste dispozitive vor atrage în sectorul Râșcani mai mulți oameni, în special tineri, iar aceasta ne bucură. Noile instalații vor fi de un real ajutor trecătorilor activi, atât pentru a-și încărca gadget-urile și a naviga pe NET, dar și pentru a se relaxa puțin, arborii având și rolul de mobilier urban”, susține pretorul sectorului Râșcani, Nicolae Balaur.

În paralel, serviciile municipale au început amenajarea unei cișmele în preajma arborelui solar pentru ca beneficiarii să aibă unde-și potoli setea. Instalațiile fotovoltaice dispun de 6 terminale USB pentru încărcarea telefoanelor mobile, 6 prize obișnuite (de 230V) pentru încărcarea calculatoarelor, trotinetelor/bicicletelor electrice.
Amenajarea arborilor solari este un proiect regional al PNUD, de care beneficiază capitalele Serbiei, Tadjikistanului, Georgiei și Republicii Moldova.