Diverse

Airbus va construi avioane din pânză de păianjen

În pofida existenței îndelungate a industriei de transport aerian, materialul pentru fabricarea aeronavelor nu sa schimbat prea mult. Iar navele aeriene, între timp, au devenit mai masive și au început să consume mai mult combustibil. Compania Airbus a decis să corecteze această deficiență, utilizându-se în proiectarea materialul experimental pentru aeronave pe baza de pânză sintetică.

Materialul este denumit biosteel și este dezvoltat și studiat de compania germană AMSilk, care este primul furnizor industrial de biopolimeri din materiale de acest tip. Biosteel în sine este un material experimental bazat pe filamente sintetice similare pânzei de paianjen. Firele țesăturii artificiale formează cadrul materialului, o structură internă “împletită”. Procesul de producție constă în fermentarea bacteriană prin microorganisme speciale. Acest lucru necesită un mediu nutrițional special și condiții speciale. În producția materialului, nu se generează deșeuri care pot polua mediul.

După cum a fost menționat, emisiile de combustibil în atmosferă în timpul zborului sunt destul de mari. Pentru un zbor de dimensiuni medii, o aeronavă de pasageri emite noxuri cât un autoturism în câteva luni. Prin urmare, materialele mai ușoare ale caroseriei vor reduce cantitatea necesară de combustibil și emisii în atmosferă. În prezent, fibra din carbon este utilizată în astfel de scopuri, dar este extrem de dificil de realizat. De aceea, Airbus face o alegere în favoarea noului polimer.

Serviciul de presă al Airbus informează că prototipul noului material va fi prezentat în 2019, după care va începe crearea avionului.

Sursa: hi-news.ru