Energie regenerabilă

A fost lansat in productie de serie primul catamaran alimentat cu energie solara

Electrificarea pătrunde treptat în transportul martim. Azura Marine, cu sediul în Singapore, a anunțat lansarea primului său catamaran alimentat cu energie solară. Iachtul este capabil să traverseze marea fără oprire, folosind doar energie solară.

În largul coastei Bali, Azura Marine a lansat iahtul-catamaran Seria 40 Aquanima. Nava, numită din anumite motive „Solar Eclipse”, are patru cabine și este proiectată pentru navigarea îndelungată fără consumul de combustibili fosili și opriri pentru realimentare. Ea are, de asemenea , un sistem de captare a apei, o mașină de desalinizare și un sistem de purificare a apei, astfel încât nu ar trebui să existe nici o lipsă de apă potabilă, relatează, Electrek.
Acest lucru înseamnă că puteți călători pe un iaht fără restricții asupra traseului, fără a cheltui pentru combustibil și apă, fără zgomot și vibrații, fără miros neplăcut, fără emisii și fără poluarea oceanului.

Resursa motoarelor electrice este proiectată pentru 20.000 de ore. În timpul zilei, iahtul parcurge peste 100 de mile nautice (cca. 185 km). Lungimea Aquanima 40 de-a lungul liniei de apă este de 11,5 metri, lățimea – 6 metri, puterea de tracțiune – 2×10kW, capacitatea bateriei – 60 kWh.

Catamaranul Aquanima produce toată energia din razele soarelui, și o depozitează în baterii pentru consum ulterior pe timp de noapte. Acoperisul solar cu o suprafață de 56m2 poate fi folosit ca o a doua punte.
Sistemele de control și supraveghere video pot fi controlate de la distanță, astfel încât proprietarul are posibilitatea verificării de la distanță
a iahtului, monitorizării nivelul energiei în baterii și alți parametri. Prețul catamaranului electric este de 495.000 de euro. Viteza poate fi crescută dacă doriți, comandând un catarg și pânze suplimentare.
Anul trecut, cel mai mare feribot cu energie solară și-a făcut primul voiaj în Danemarca . Eferry Ellen atinge în lungime 60m și transportă mașini. Peste un an de funcționare, va reduce emisiile de CO2 cu 2.000 de tone.